2002-11-20, dag 4, avsnitt 1

Vaknar 07:00 pigg som en mört. Tittar på klockan, hjärnan begriper det orimliga i att vara pigg så här dags och genast blir jag jättetrött. Bestämmer mig för att skippa harpan idag och sover en timme till istället.
08:45 träffar jag Lasse och Juha i lobbyn. Vi skall åka tillsammans ut till kontoret. Innan vi åker instruerar Juha chauffören att ta det lite lugnt i trafiken, eftersom vi inte har bråttom. Chauffören lyssnade nog inte på det örat. Själv har jag blivit härdad av senaste dagarnas bilåkande i Moskva, så jag gäspar mest när chauffören gör livsfarliga manövrer ut i mötande körfält, medan Juha och Lasse mest försöker hålla sig kvar i bilen med händer och fötter. Juha svär och undrar hur vi kunde få tag på en sådan här galning. Jag börjar tvivla på att han verkligen bott i Moskva, då borde han känna till vid det här laget att alla taxichaufförer är så här.
Färden uppnår denna gång sin kulmen när chauffören i 70km/h kör ut rätt ut i en vältrafikerad 12-filig korsning, mot rött såklart. Ett scenario som taget ur en ameriansk actionfilm utspelar sig. Korsande trafik väjer åt alla möjliga håll, taxichauffören försöker manövrera sig igenom den korsande trafiken, bland annat genom att väja så att bilen står på två hjul, och väl över korsningen kör han vidare som om inget hade hänt.
När han lugnat ned sig lite, förklarar Juha att i Ryssland dör det lika många i trafiken på 3 dagar, som på ett helt år i Sverige. Jag påpekar att jag tycker det verkar som om den siffran är klart i underkant.
Framme på kontoret börjar vi dagen med att försöka lösa frågorna från igår. Det lyckas vid lunchtid, och efter detta åker vi för att äta lunch. Juha och Lasse har ju inte varit med på lunch i fabriken förut, de undrar hur maten är, jag roar mig med att ljuga säga att det är utmärkt rysk husmanskost.
Lasse får ett något plågat ansiktsuttryck när han ser hinkarna med de olika maträtterna i. Idag är det lite ny meny: Soppan består av ”svål i egen sky” och huvudrätten är jättestora köttbullar med en lustig sörja till. Juha förklarar att det är ”porridge” (gröt) (gjord på enbart malda hasselnötter och emulsionsmedel: egen anm,). Juha tycker det är jättegott och förklarar att det här minsann var lyxmat när han gjorde lumpen i Estland. Jag tänker att det var ju kul att jag fick chansen att komma hit så jag slapp göra lumpen bara för att få äta så gott varje dag, men eftersom jag inte är säker på att han kommer förstå ironin i detta låter jag bli istället.
Efter lunch kör vi lite systemutbildning och det går riktigt bra. Trist, för då blir det desto mindre att skriva om i dagboken.
Juha och Lasse åker till sitt kontor vid fyratiden. Juha har beställt en taxi till mig som skall hämta mig klockan 17:30. Klockan 17:29 ringer han och berättar att taxin tyvärr är 1 timme sen. Så då får jag lite tid att skriva dagbok igen.
Jag får sällskap av Alexandr som är sysadmin hos kunden. Han berättar stolt att han precis är klar med universitetsutbildningen. Jag frågar vad han har läst. Han svarar att han gått på ett universitet som endast utbildar folk i ”nationell säkerhet”. KGB? frågar jag. Han svarar ja.
Taxin kommer och döm om min förvåning när han kör som vanligt folk!
I taxin funderar jag lite på vad jag egentligen utsätter de stackars serviceoperatörer som skall jobba med vårt system för. Servicesystemet stödjer inte ryska tecken, men det har vi ju löst enkelt och smidigt genom att transliterering, dvs vi skriver på ryska i systemet fast med latinska bokstäver. För att bättre förstå vad de upplever sätter jag igång och translitererar lite svenska med ryska bokstäver. Följande exempel tar form:
CBAH
XYP
MOP
PECTAYPAHT
1000 poäng till den som förstår följande:
XYCKBAPHA-MOPTEH ETEP TYCEH TOPTYP YP BACKEH
Kanonlösning det här med transliterering. Så enkelt. Så begripligt. (Facit i nästa uppdatering).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.