Nya kölen nästan klar!

När jag satte tigersågen i kölen förra året kändes det inte helt säkert att det någonsin skulle gå att fixa en ny köl. Det lät inte som en rimlig idé att byta ut en av de mest fundamentala bärande delarna i en så stor båt med utan någon IMG_0006egentlig erfarenhet eller kunskap. Det mesta var frågetecken, materialval, skarvtekniker, hur man gör rent praktiskt, etc.

Det började ju bra denna säsong med att jag faktiskt fick dit den nya kölplankan. Det var en fin tanke att köpa en massiv planka i ek, tills jag fick reda på att det är jättesvårt att epoxilimma just ek. Jag valde att ändå gå på det spåret eftersom jag kommer fixera allt med rejäla mekaniska förband ändå, så det är inte helt beroende av limmet.

Sedan var det ju det luriga med att få en bra vinklad distans på plats på undersidan. Med lite kreativ vinkelsågning på sågbordet så gick även detta bra.

IMG_0009Det näst sista frågetecknet var då hur man får den nya bordläggningen i plywood att sitta dikt an mot skarvbitarna utan att använda tvingar. Det löstes med hjälp av domkraft och en bror. på bästa sätt. På bilden ses färdigt resultat av denna fas. Inpassningen av biten blev som synes näst intill perfekt.

Därefter skulle den nya bordläggningen böjas upp och fästas mot den nya kölen, något som är en extra intressant manöver eftersom bordläggningen kroknat betänkligt efter flera år knäckt köl och nu hänger c:a 10 centimeter lägre än kölen.

Dessutom så var ju infästningen mot kölen tvungen att göras med tjockt fyllande spackel, vilket också var något helt otestat för min del. Vi kom fram till att vi nog kan få fast tvingar och bända upp hela botten av båten med mot kölen, och hoppas på att den nyligen gjorda skarven av bordläggningen skulle hålla för det trycket…..

20120715_19470520120715_194947

…men se det gjorde den! Det blev till och med en finfin hålkäl mellan bordläggningen och kölen på insidan! Sluthärdning en vecka, sen blir det andra halvan och på med mekaniska genomgående förband. Räknar med att kunna visa bilder på en HEL botten nästa vecka.

Efter det ska vi riva hela ena sidan av skrovet! Betydligt enklare jobb där man förhoppningsvis kan byta ut flera kvadratmeter plywood åt gången!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.