Midsommar i epoxins tecken

Som alla vet ska man på midsommar i Sverige åka ut på landet tillsammans med släkt och liknande, äta och dricka gott, särskilt rå fisk i syra, rå fisk som legat i kylskåpet några dagar, och rökskadad rå fisk. Addera gärna lite potatisgratäng (med rå fisk i) och en hink med vin utspätt med sockerdricka så är succén total.

Till detta ska man också traditionellt dricka nubbe, men jag valde istället att sniffa lim. Känns mycket mer modernt och spännande. Dagen hade ju till slut kommit att limma dit den nya kölen, och det hela började väl inte på det bästa sättet direkt. Jag skulle ta fram den nya kölplankan, men kunde inte hitta den någonstans.

Ivrigt påhejad av släktingar som glatt påpekade att det nog är inbrottstjuvarna (se föregående inlägg) som tagit den letade vi igenom hela gården efter den. Utan resultat. Eftersom den var höjdpunkten i min finsnickarkarriär blev jag mer och mer frustrerad och dessutom köpte jag inte alls att inbrottstjuvar som ratat nästan alla mina verktyg och maskiner skulle ha letat reda på och tagit en random ekplanka bland ett ton annat virke.

Timmar senare så gav jag upp och tog fram en furuplanka och tänkte börja om från början igen. Jag blev så trött av bara tanken på det, så jag gav mig in och letade i huset igen. I ett ögonblick av tillfällig sinnesförvirring bestämde jag mig för att kolla på alla orimliga ställen också lade jag mig på golvet och kollade under alla sängar, och ser man på: Under mina föräldrars säng ligger en kölplanka i ek. Ingen vet egentligen hur den kom dit….

Limning av kölplanka gick alldeles utmärkt, strax följt av limning av överliggande förstärkning för att sedan i stridens hetta även såga till den trekantiga anliggningsdistansen för bordläggningen och inte minst själva den nya bordläggningen! Allt på plats och limmat förutom de två skivorna i bordläggningen som ska böjas till lite med hjälp av tid och lättklinker.

IMG_0003Till råga på allt testade jag att lägga på ett lager lamineringsepoxy på de slipade ytorna på båten, och det ser mycket lovande ut. Plywooden suger åt sig duktigt och jag har svårt att se hur vatten och fukt någonsin igen ska kunna angripa båten om jag gör så på hela ytan.

Nu känns det som säsongen är igång!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.