Elchock och rivning med myror

Typiskt nog hade det bara blivit marginellt torrare i kölen, nu 32%, och det borgade för att det inte skulle bli någon limning alls denna helg. Istället började jag meed att sätta upp lite ny belysning inför hösten och vintern i form av en rejäl lysrörsarmatur.

När det gäller eldragning så är det ju enormt viktigt att man tänker rätt så att man verkligen inte har någon ström inkopplad på ledningarna, och att det inte finns någon risk för att den blir inkopplad medan man jobbar. Därför tänkte jag ju direkt att jag inte borde bryta strömmen på verandan på sommarstugan där den är inkopplad, eftersom någon då skulle kunna koppla in den medan jag jobbar (Fail 1). Istället släckte jag belysningen med strömbrytaren (Fail 2). Då skulle jag ju se om någon kom in och skulle kunna hindra denna från att slå på elen. Sagt och gjort, av med strömbrytaren och upp på stege i taket för att klippa belysningskabeln (EPIC fail).

En vacker svetsbåge senare konstaterade jag att jag måste ha tänkt fel någonstans. Samtidigt kommer min bror springande och undrar vad jag skjuter med luftgevär inne i båthuset och varför det inte finns någon el i stora delar av sommarstugan.

Efter en stunds funderingar konstaterar jag att jag bara använde enpolig brytning på lampströmbrytaren, och eftersom jag gjort en korrekt installation med jord, så finns det ju faktiskt två poler som kan kortsluta mot varandra (den obrutna polen och jord). Tur det i och för sig, annars hade det varit kortslutning mellan den obrutna polen och mig.

IMG_00039Med lite felsökning i elstolpen och korrekt urkoppling av all el kunde jag ändå med livet i behåll avsluta installationen.

Efter denna mycket proffsiga installation började jag ju funder på vad jag skulle göra istället för att laga kölen, och min bror kom med idén att riva ut lite av förruffen. Sagt och gjort, jag tog en hammare och en skruvdragare och började gå lös på inredningen i förruffen. Det var ganska snabbt gjort att slita ut allt, och då hittade jag äntligen också myrstacken som jag länge funderat över var den är (bakom en fanerskiva som var limmad på insidan av skrovet)..

Strax efter detta var klart testade min bror hållfastheten på golvreglarna genom att stå på dem, vilket genast påvisade att de inte alls var i skick för detta. Eftersom jag ändå var i farten så slet jag följdaktligen ut alla golvreglar också.

Nu följde arbetet med att bygga nya golvreglar, och då kom ju gamla båthusets virke väl till pass igen. Några timmar senare hade jag sågat upp allt rivningsvirke från förruffen till ved, och nya golvreglar. Det verkar alltså bli så att båten till stor del kommer att bli en majbrasa, med tanke på allt virke jag sliter ur den.

I samband med rivningen upptäckte jag också en annan liten lustig sak, nämligen att förre ägaren har “gömt” länspumpar överallt på konstiga ställen i båten, förutom de tre jag redan plockat ur hittade jag två till på märkliga ställen under golvet. Kanske är en idé att laga hålen istället för att addera fler pumpar…..

IMG_00038IMG_00040

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.