Kölhålning?

Då var dagen kommen. Dagen då det är dags att sluta med finjusteringar och ta fram storsläggan (eller, ja, tigersågen I alla fall). Kölen skulle friläggas och den knäckta biten tas bort.

Det börjar med att jag måste ta bort en av de bärande öarna som båten står på. Det har ju gjorts tidigare, men den här gången är det inte tillfälligt, utan nu skulle den ersättas med sidostöttor. Efter att ha gjort en mycket ingående hållfasthetsberäkning (= “Tror du de här överblivna bitarna kan hålla båten uppe om man spikar ihop dem?” –“Kanske”?” –“Bra då kör vi på det.”) lyftes fören än en gång med domkrafter, en av de bärande öarna av lättklinkerblock togs bort och nya stöttor (= spillbitar från gamla båthuset) sattes längs sidan. Döm om min förvåning när allt inte rasade när jag ställde ned den igen.

Istället kunde jag roa mig med att gå lös på kölen med tigersåg och jag slutade inte förrän jag hade åstadkommit ett nytt kvadatmeter stort hål I botten, den här gången med kapad köl. Det här var ju lite “make-or-break”, eftersom en genomrutten köl skulle kunna vara en riktig showstopper, och risken var ju inte helt liten för det heller med tanke på hur “proffsigt” tidigare ägare försökt täta båten på olika ställen.

Efter några minuters sågning kom sanningens ögonblick…. och det såg hur bra ut som helst! Allt material I kölen verkar vara friskt och någorlunda torrt, men naturligtvis lite knäckt på alla möjliga ledder.

IMG_00028Alltså är det nu dags att fasa av skarvarna, införskaffa ekvirke och ny plywood (redan lokaliserat) och sedan öva på den ädla konsten att göra mekaniska limförstärkta förband.

Förarbetet beräknas vara klart denna helg, skarvbitarna helgen efter, och möjligen också limningen.

Inköpslista (ja, jag skriver den här så att jag inte glömmer var jag har lagt den…):

Ekvirke (tack för det Pondus snickeri!)
Plywood 15mm, en skiva (tror att det är 18 i båten och jag mätt fel….)
10mm borr aslång Biltema 19414
Rundstav eller bult, syrafast A4 M10 Biltema 19340
M10 A4 mutter Biltema 19123
Brickor A4 Biltema 19133
Fräsgrejer, behöver åtminstone ett frässtål Hehe, köpte en hel handöverfräs istället.
Slipband 40
Rostfria plåtbitar för skarvbeslag
Aceton Bauhaus is the shit när det gäller aceton. 5l=189:-
Ta med slipmaskin
Diskborstar eller liknande
Penslar (Byggmax)
Panel 20×145 några meter (Byggmax) Den var ju skev och full med kvistar i alla fall….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.