Upp med hakan!

IMG_00003Efter att mest pysslat med båthus, presenningar, ölpauser och idag även städning och sortering av virke tog äntligen “jag ska bara”-sakerna slut, och jag blev tvungen att hålla på med båten. Det är mycket städat och sorterat runt båten, bland annat har allt virke sorterats, rensats från gamla skruv och kapats rent, för att sedan staplas i följande mycket prydliga brädgård.

Sedan tog alltså arbetet med att lyfta och rikta fören vid. Två lyftplattformar byggdes snabbt, och det visade sig efter lite pumpande på domkrafterna att båten trots ruttet trä, hål överallt och elände trots allt är så styv att den lyfter sig hela vägen när man lyfter fören!

Som man kan se på bilden nedan så hänger nu båten på sin nya höjd i fören och aktern, och det gör att mittenstöttorna inte längre har kontakt med båten. Nu räknar jag iskallt med att båtens egen tyngd kommer göra att den sätter sig ned igen mot stöttorna, och eftersom den då är högre i fören så har man rätat ut båten med x antal centimeter. Sedan gör man om manövern så många gånger man känner för tills båten antingen är rak, eller går av. Vore lite kul om den gick av, men jag tror tyvärr den håller.

IMG_00004Nu är flera av länspumparna bortskruvade ur båten och det är klart för att såga upp ett stort hål i botten imorrn om man känner för det. Det var roligare än jag trodde att börja hålla på med båten på allvar, men det är ju ett gott tecken. Min prognos lutar nog ändå åt majbrasa nästa år, men vem vet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.