Upplyftande helg

Dagen för lyftet var kommen! Orsaken till lyftet är alltså att när båten ställdes på plats så var plattformarna för kölen höftade, dvs det stod på de ställen där jag trodde att båten behövde stöd. Det visade sig ju inte stämma riktigt, så jag blev tvungen att snabbt kasta ihop en ytterligare plattform medan båten hängde i kranen. Den blev inte så rak, och hamnade inte riktigt på rätt ställe heller.

Därför beslutades att båten skall lyftas med hjälp av domkrafter och sedan skall plattformen rivas och flyttas. Lyftet gjordes utan större incidenter (se videon för försök 1 igår där det gick mindre bra), denna gång med två domkrafter istället för en. Dock uppstod ju problemet att när plattformen var borttagen och båten stod på domkrafter så stod ju den ena domkraften ivägen för den plats plattformen skulle byggas upp på… moment 22 alltså.
Enda rimliga(?) lösningen var alltså att ta bort den ena domkraften och hoppas på att en domkraft skulle orka hålla hela båten själv. Sagt och gjort, efter att ha skapat “fri väg” för att kunna kasta sig bakåt om allt går åt skogen släppte jag försiktigt på den andra domkraften. Det knakade betänkligt i både båt och lättklinker, men det höll. Snabbt bygge av den nya ön och vips så står båten betydligt mer som den ska!
Regn och temperaturfall gjorde att övriga aktiviteter ströks för denna gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.