Narrow escape

Efter att ha lugnat mina kollegor under gårdagkvällen och övertygat dem om att jag har en plan om hur vi ska komma undan saudisk polis som just gripit våra indiska kollegor vaknade jag till en ny dag. Nu var det ju inte längre någon diskussion vilken dag som var den sista i Saudi, eftersom ingen av oss tänkte vänta på att bli arresterade.

I bästa agentstil hade jag planerat en flykt från hotellet (helst med utcheckning, jag hade ingen lust med FLER förseelser att bli efterlyst för). Jag ringde mina kollegor och sa åt dem att stanna på rummet. Själv åkte jag ned med en liten sidohiss till den receptionsdisken som inte syns från lobbyn och checkade diskret ut oss alla tre. Jag bad samtidigt receptionen om att ringa en taxi till bakre ingången på hotellet.

Jag ringde sedan till mina kollegor och sa åt dem att diskret och försiktigt ta sig till bakre ingången av hotellet och möta mig där. Jag spanade efter poliser eller vakter och när kollegorna kom ned så kastade vi oss in i den väntande taxin och drog iväg till kontoret. Jag räknade kallt med att inte polisen hade koll på var vi jobbade så det kändes ganska lungt.

Det var ganska förvånade miner på kontoret när vi ramlade in med fullt bagage. Innan vi hade hunnit förklara läget ringde min kollega indiern för att be om ursäkt att han var sen in till kontoret. Han var förtvivlad för detta och ursäktade sig med att han suttit i häkte hela natten och förhörts. Han betonade att han inte hade avslöjat något om vilka vi var, trots att han stundtals blivit hotad med yxa av förhörsledaren. För en liten stund sedan hade han blivit släppt.

Trots att det kanske vore en upplevelse utöver det vanliga beslutade jag mig för att vi inte skulle lämna kontoret under dagen, och jag bad den stackars indiern åka hem och ta ledigt resten av dagen.

Efter en dag lång som ett år (flygen till Europa går bara sent på natten) tog vi en taxi, lätt nervösa för att bli stoppade i tullen. Vi passerade tullen problemfritt och firade i loungen innan flighten skulle gå. Slutligen var det bara att säga adjö till Riyadh för gott genom att ombord göra standarddrinkbeställningen för slitna nerver: En av varje.

Efter en halv natt i Istanbul (Vi kunde inte åka den ordinarie vägen eftersom vi hade fått skaffa nya biljetter) så var vi snart hemma igen. Min mellanösternkarriär var därmed över för denna gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.