Detour i mellanöstern

Ja, så var det dags att återvända igen, och det börjar som vanligt med att jag är sen till Arlanda. Min kollega Nisse som skall med igen, väntar otåligt, och ringer när jag är på väg ut. Jag har sovit i hela 2 timmar och är i toppform.
När vi checkat in och står i gaten, ser vi att flighten till Paris är försenad en halvtimme. Det är en aning oroväckande, eftersom vi har exakt 40 minuter till anslutningsflighten i Paris. Som naturligtvis är den enda till Saudi från Paris. Det visar sig att alla flighter till Paris är försenade på grund av att flygledarna där strejkar som vanligt. Jag känner en lätt irritation som jag ventilerar med Air France-personalen i ordalag som: “förbannade tomatkastande bondkollegor i flygledartornet” och “ni kan visst varken göra SIM-kort eller flyga”. Slutligen lovar de att vi skall kunna bli omdirigerade via en annan flight vid behov och vi lyfter så småningom mot Paris.
Väl framme i Paris har vi precis 5 minuter till take-off för vår flight till Riyadh, och den är i andra ändan av flygplatsen. Självklart finns ingen transfer, så vi får springa som gaseller (med handbagage) över hela Charles de Gaulle, och när vi slutligen kommer fram till andra terminalen ser jag den fantastiska skylten: “Riyadh 10:40 Termine”, vilket är franska och betyder “Eftersom vi är fransmän och inte bryr oss så har vi ställt in er enda flygning till Riyadh”.
Vi går till transferdesken för att få lite assistans med problemet, och efter mycket funderande konstaterar de att vi kan få en flight till Beirut, och att det kanske går nåt flyg därifrån sedan till Riyadh. Vi skall få besked om detta ett antal timmar senare.
Under tiden sätter vi oss i en fransk bar på flygplatsen, och jag inser att det här är rätt tillfälle att dricka öl. Jag beställer en fransk veteöl, som är helt odrickbar, och frågar sedan efter nån annan sorts öl, varpå de tittar på mig som fån och undrar vad jag menar. Jag ger upp och fortsätter dricka fransk veteöl i ett par timmar.
Efter ett par timmar får vi det fantastiska beskedet att vår eventuella flight till Beirut är försenad en och en halv timme, så att vi kommer missa alla eventuella anslutningar till Saudi. Funderar vid det här laget på att hoppa på planet till Osaka, och försöka därifrån istället.
Eftersom det verkar vara rena självmordet att åka till Beirut på chansning och hoppas på medvind för att hinna med planet till Riyadh, bestämmer vi oss för att göra just det. Det andra alternativet var ett tips från en Libanes som rekommenderade oss att hyra en bil i Beirut och köra ned till Riyadh.
Vi är uppgraderade till första klass på flyget till Beirut, så vi tycker det verkar vara en bra idé att äta hinkvis med gåsleverpastej och dricka champagne hela vägen ned. Vi konstaterar efter några timmar att vi kommer ha ungefär 2 minuter att hinna med planet till Riyadh.
Som genom ett mirakel hinner vi precis igenom flygplatsen i Beirut, och resten av resan går märkligt nog utan problem. Till och med att passera tullen (som inte tillåter att man druckit alkohol) går bra, så jag slipper till och med använda min reservplan och skylla på att jag är sjuk och äter penicilin.
Får samma rum på hotellet som förra gången, och efter att ha rest i 17 timmar tycker jag det är dags att lägga ned verksamheten för idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.