Här kan ni följa båtens fortsatta äventyr hos de nya ägarna på Instagram!
[wp_my_instagram username=”b.i.g_mama” limit=”12″ layout=”3″ size=”large” link=””]
International man of hysteria
Här kan ni följa båtens fortsatta äventyr hos de nya ägarna på Instagram!
[wp_my_instagram username=”b.i.g_mama” limit=”12″ layout=”3″ size=”large” link=””]
Då har vi kommit så långt att båten har en överenskommen ny ägare som ska ta vid där vänliga grannar och Uppsala kommun i maskopi har sett till att jag inte ska bygga vidare. Kranbil är bokad och rivning av båthus kan börja.
Under de här tio åren har jag ju samlat på mig en del kunskap om båttypen i fråga och om byggteknikerna. Jag har också gjort ett antal misstag och dessutom upptäckt en hel del misstag i konstruktionen. Därför har jag satt ihop dessa budord som kanske kan vara till någon form av nytta för den kommande ägaren.
Länksamling:
Bästa experterna på båtepoxi. Men dyra. Här finns båtepoxibibeln att ladda ned också: https://www.batepoxi.se/
Epotex är återförsäljare för ovanstående: http://www.epotex.se/nm-bat-epoxi
Den stora bulkmängden med lamineringsepoxi (Jeti 500) kommer härifrån: http://www.arsalin.fi/. De pratar inte ett ord engelska eller svenska, men har sjukt bra epoxi för laminering till en bråkdel av priset i Sverige.
Dessa säljer en massa specialskruv i A4 rostfritt: https://montano.se/
Rostfri A4 till bra pris hittas också på: https://www.biltema.se
Glasfiber-specialisten nummer 1: https://www.carbix.se/ men de är dyra. Jag har använt deras specar och köpt glasfiber från Kina.
Inspirationsbilder för inredning från en Cascaruda:
En era går mot sitt slut. Jag får inte längre ha mitt båtprojekt uppställt där det står, och har ingen möjlighet att flytta det någonstans. Därmed kommer jag ge bort hela projektet som det står med material och tillbehör värt många tusen.
Det här är från början en varvsbeställd motorkryssare av liknande Storebro / Storö-modell helt byggd i Plywood och furu-virke c:a år 1980. Plywooden och mycket av virket har blivit illa åtgånget eftersom teak-däcket inte underhållits och läckt igenom vatten, samt att plywooden endast varit målad med traditionell (inte helt vattensäker) färg.
Min plan har ju varit att dels byta ut all plywood och virke som är skadat, för att sedan laminera skrovet med glasfiber och epoxi (=helt vattensäkert). Resultatet blir en hybridbåt, dvs en epoxibåt med ett skelett av trä och plywood. Mer hållbar än en ren plastbåt men lika lättreparerad som en reglad vägg.
Skick (som den står just nu):
Skrovet är c:a 30%-40% klart när det kommer till träutbyte och laminering (3 lager glasfiber i bottem, två på borden (sidorna), ett lager på däck.
Fören, fördäck och mycket av förkabinens utsida är klart.
Styrkabinen är rutten och har kollapsat, behöver byggas en ny.
Akterdäck är kvar i teak, men bör rivas, bytas ut mot ny däcksplywood
Bordläggningen på sidorna måste bytas (klart 70% på babord sida, 20% på styrbord).
Botten är i stort sett intakt och i bra skick, behöver slipas och lamineras, men nästan inget utbyte av material behövs.
Inredningen är inte omgjord, men det pentryt är i användbart skick att utgå ifrån.
Glas finns till de flesta rutor utom till styrkabin.
Jag vill vara tydlig med att detta inte är ett projekt på “ett par veckor” utan ett pågående båt(om)bygge som säkert har 500-1000 timmar kvar innan den är sjöduglig.
Här är vad som ingår (listan fylls på löpande):
Så vill du skaffa en ny hobby? Lära dig bygga en båt? I slutändan ha en egen lyxkryssare fast du inte har råd att köpa en? Passa på att få en gratis!
Enda villkoret är att du tar den härifrån, den väger runt 5 ton och kräver kranbil.
Man kan komma och titta på båten fram till mitten av Augusti, sedan kommer jag behöva riva båthuset och packa in båten i presenningar istället.
På denna blogg kan du också följa vissa av mina äventyr med bygget fram tills nu.